WordPress-julkaisujärjestelmän yleistymisellä ja suurella käyttäjämäärällä on myös varjopuolensa: WP-sivusto voi kerätä “matoja” sisäänsä, eli haittaohjelman. Tämä haittaohjelma pyrkii yleensä hyödyntämään sivustoa johonkin muuhun tarkoitukseen, kuten esimerkiksi mainosten näyttämiseen tai roskapostin lähettämiseen.

Mistä tiedän onko WordPressissä haittaohjelma?

Yleensä haittaohjelmat rakennetaan pysymään sivuston hallinnoijalta piilossa, joten niiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Useimmin kohdalle osuneissa tapauksissa WordPress -sivustolla on pyörinyt ylimääräisiä mainoksia, jotka eivät ole hyväksi yritysilmeelle

Jos epäilet haittaohjelmaa WordPress -sivustollasi, on hyvä kysyä asiantuntijan arvio tilanteen tarkentamiseksi.

Sivuston tietoturvan parantaminen

Jos WordPressiin on hyökännyt haittaohjelma, se on päässyt sivustolle tyylillä tai tavalla. Useimmin vastaan tulleet “saastuneet sivustot” ovat jääneet pitkäksi ajaksi päivttämättä lisäosien ja teeman osalta. Haittaohjelma voi levitä myös webhotellin sisällä yhdestä sivustosta toiseen (jos samalla tilillä on useampi sivusto).

Samalla kuin haittaohjelma poistetaan, on tärkeää myös päivittää sivuston tekniikka, jotta vastaavaa ei tapahdu uudestaan ainakaan samasta syystä.

Sivuston putsaaminen

Haittaohjelma pyrkii piilottautumaan ja levittäytymään sivustolle niin, että se on haastava poistaa. Koko sivuston tiedostot ja tietokanta täytyy käydä läpi haittaohjelman lisäämien tai muuttamien tiedostojen löytämiseksi.

Mitä WordPress -sivuston siivoaminen haittaohjelmasta kustantaa?

Haittaohjelman poistaminen ja sivuston puhdistaminen ei ole kaikkein helpompia tehtäviä. Sivusto täytyy käydä kauttaaltaan läpi, jotta WordPress saadaan puhdistettua kaikesta ylimääräisestä. Normaalisti WordPress-sivuston haittaohjelman poistoon kuluu koodarin aikaa puolesta päivästä päivään, riippuen tapauksen haastavuudesta. Tämä tarkoittaa alkaen muutaman satasen laskua.