Kun suunnittelet omaa verkkokauppaa, verkkokauppa-alustan valinta on yksi oleellisimmista päätöksistä. Jos haluat aidosti oman verkkokaupan, on hyvä ymmärtää ero kuukausimaksullisen valmiskaupan ja itse ylläpidettävän verkkokauppa-alustan kesken. Tässä arktikkelissa kerromme kokemustemme perustella, milloin WooCommerce on sopiva valinta oman verkkokaupan alustaksi.
Verkkokauppa-alustojen oleellisimmat erot
Verkkokauppa-alustat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: kuukausimaksulliset valmiskaupat sekä itse ylläpidettävät verkkokauppaohjelmistot. Suurin ero näiden ryhmien välillä on verkkokauppa-alustan omistusoikeus sekä kehitysmahdollisuudet.
Teknisesti katsottuna itse hostattu verkkokauppa-alusta on aidosti oma verkkokauppa: verkkokaupan tiedostot ja tietokanta sijaitsevat omassa webhotellissa, ja koko kauppaan on täysi hallintaoikeus. Lisäksi käytettäessä avoimen lähdekoodin alustaa, voidaan koodia vapaasti muokata tarvittavien toimintojen kehittämiseksi.
Kuukausimaksulliseen, helposti käyttöön otettavaan verkkokauppaan kauppiaalla taasen on pelkkä käyttöoikeus, joka on sidottu kuukausimaksuun. Yleensä valmiskaupoissa on rajalliset mahdollisuudet lisäominaisuuksille ja -toiminnoille, jonka takia ne soveltuvat käyttöön rajallisemmin.
Kuukausimaksullinen verkkokauppa
Kuukausimaksullisista valmisverkkokaupoista Suomessa käytetyimpiä alustoja olivat Paytrailin verkkokauppakyselyn mukaan vuonna 2021 Vilkas, Shopify ja MyCashFlow. Näille alustoille yhteistä on se, että verkkokaupan pystyttäminen on helppoa ja kustannustehokasta.
Rasitteina valmiskaupoissa yleensä vastaan tulee ominaisuuksien puute ja niiden lisäämisen mahdottomuus, sekä jatkuvat kuukausimaksut. Valmiskaupan kohdalla ei voida niinkään puhua omasta verkkokaupasta, koska sen menettää jos sopimuksen katkaisee.
Verkkokaupan kehittyessä valmiskauppaan pohjautuva ratkaisu saattaa joissain tapauksissa alkaa tuntumaan kömpelöltä vaihtoehdolta. Hakukoneoptimointia ei ole aina otettu tarpeeksi huomioon verkkokaupan tekniikassa, sekä ylimääräisten toiminnallisuuksien lisääminen voi olla mahdotonta. Tällöin yleensä on edessä verkkokaupan siirto avoimen lähdekoodin alustalle, jota voidaan muokata rajattomasti.
Itse ylläpidettävä, oma verkkokauppa-alusta
Erillisellä ohjelmistolla omaan webhotelliin rakennetuista verkkokaupoista käytetyimpiä alustoja ovat WooCommerce ja Magento. WooCommerce on WordPress-julkaisujärjestelmään kytkettävä lisäosa, jolloin voidaan puhua myös WordPress-verkkokaupasta.
Sekä WordPress että WooCommerce ovat avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, joten niiden lataaminen ja päivittäminen on aina ilmaista. Magento on taasen täysverinen verkkokauppaohjelmisto, jota yleensä käytetään suuremmille verkkokaupoille. Myös Magento perustuu avoimeen lähdekoodiin.
Näistä kahdesta WordPress / WooCommerce -yhdistelmä on huomattavasti yleisemmin käytetty oman verkkokaupan alusta. Sen kehityskustannukset ovat alhaisemmat sekä sen osaajia löytyy enemmän. Yleensä WooCommerce on sopiva vaihtoehto pienelle ja keskikokoiselle verkkokaupalle, vaikka on sillä tehty suuriakin kokonaisuuksia.
Oman verkkokaupan toteuttaminen
Kun suunnittelet omaa verkkokauppaa, niin on syytä jutella ammattilaisten kanssa aiheesta ajatusten selkeyttämiseksi. Olemme toteuttaneet WooCommerce -verkkokaupat asiakkaidemme verkkomyynnin kehittämiseksi, Google-optimointia hyödyntäen. Ota meihin yhteyttä, niin mietitään yhdessä verkkokauppasi kehittämistä.