WordPress on jatkuvasti yleistyvä verkkosivujen alustana käytetty avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Se on ilmainen käyttää ja päivittää, sekä sivustoa voidaan avoimen lähdekoodin ansiosta räätälöidä melkein millaiseksi tahansa. Mutta millainen alusta WordPress on käyttäjän ja sivuston omistajan näkökulmasta? Jaemme WordPress-kokemuksemme, joka kattaa viimeiset viisi vuotta ja useita kymmeniä toteutettuja WordPress-sivustoja.
WordPressiä viimeiset viisi vuotta
Viidessä vuodessa WordPress on kehittynyt ja kasvanut käyttäjämäärältään paljon. Uusia toimintoja ja lisäosia tulee jatkuvasti lisää, ja WordPress vain paranee ja laajenee vanhetessaan.
Olemme suunnitellut, toteuttanut, kehittänyt sekä ylläpitänyt WordPress-kotisivuja ja WooCommerce-verkkokauppoja yrityksille ja yhdistyksille kaupallisesti viimeiset viisi vuotta. Tänä aikana WordPress on tullut melkoisen tutuksi, ja siitä on kertynyt paljon omakohtaisia kokemuksia.
Listasimme tähän artikkeliin oleellisimmat kokemukset WordPressistä.
Mitä WordPressillä voi tehdä?
WordPress on julkaisujärjestelmä, jonka elämä alkoi vuonna 2003 toimien tuolloin pelkkänä blogialustana. Tämän historian myötä WordPressissä on kehittynyt blogitoiminto valmiina, jota suosittelemme hyödyntämään sisältömarkkinoinnissa.
WordPressillä voidaan kokemuksemme mukaan tehdä monenlaisia verkkosivustoja, mutta yleisimpiä käyttökohteita ovat yrityksen tai yhdistyksen kotisivut taikka verkkokauppa. Valmiita lisäosia on todella laajasti tarjolla, ja näillä lisäosilla saadaan WordPress-sivustolle tarvittuja toimintoja.
WordPress soveltuu kehittyessään jatkuvasti laajempaan käyttötarkoitukseen, ja sillä voidaan tehdä kaiken näköisiä verkkosivustoja moneen eri tarkoitukseen.
Onko WordPress tosiaan ilmainen?
WordPress-julkaisujärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin, joka tarkoittaa että ohjelmisto on vapaasti ladattavissa sekä päivitettävissä ihan ilmaiseksi. Eli WordPressin alusta on ilmainen, mutta itse sivuston toteuttamiseen tarvitaan osaamista ja työtunteja.
Vaikka WordPress itsessään on ilmainen, niin yleensä verkkosivuja toteutettaessa tarvitaan ammattitaitoista ja myös maksullista ammattiapua. Lisäksi jotkin lisätoiminnot WordPressiin voivat olla maksullisia.
Verkkosivuston tekeminen WordPressillä
Kokemuksemme mukaan WordPress-sivuston toteuttaminen asianmukaisilla laatunormeilla on helpottunut viime vuosien aikana. Pienimmissä projekteissa ei enää tarvita koodaria, sillä uudenlaiset lisäosat ja teemat mahdollistavat WordPress-kotisivujen tai jopa verkkokaupan toteuttamisen hallintapanelin asetusten kautta.
Meille huomattavin mullistus WordPressin suhteen oli vuonna 2018 käyttöönotettu Elementor. Kyseessä on ensimmäinen vastaan tullut visuaalinen sivunrakentaja (page builder), joka vaikutti alusta asti toimivalta ja erittäin helppokäyttöiseltä.
Elementor mullisti WordPress-sivustojen toteutuksen erityisesti pienemmän budjetin kotisivuilta, kun tarve turvautua valmisteemojen ulkoasuihin poistui. Suosittelemme Elementoria kaikkiin WordPress-toteutuksiin, sillä saadaan siistiä ja toimivaa ulkoasua aikaiseksi tehokkaasti ilman koodausta. Kaiken lisäksi sisällön jatkokehitys ja muokkaaminen on erittäin helppoa.
Verkkokauppa WordPressillä
WordPressistä saadaan kätevästi myös toimiva verkkokauppa: asentamalla lisäosa nimeltään WooCommerce, saadaan WordPressiin verkkokaupan toiminnot. WooCommerce on WordPressin tavoin avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joten sen voi ladata ilmaiseksi.
WooCommerce tarjoaa monipuolisen ja joustavan ratkaisun verkkokauppa-alustaksi. Tutustu WooCommerce-verkkokauppaan tarkemmin.
WordPressin päivittäminen
Oleellisin riesa joka WordPress -sivustosta koituu, on sen ohjelmistopäivityksistä huolehtiminen sekä päivitysten tekeminen. Periaatteessa päivittäminen on helppoa: WordPress-sivusto päivitetään hallintapanelista napin painalluksella ja automatiikka laittaa sivut huoltotilaan sekä hoitaa päivityksen.
WordPressin voi opetella itse päivittämään, ja yleensä homma sujuukin täysin sujuvasti ja suunnitellusti. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että sivusto menee rikki päivityksen yhteydessä, jolloin tuore varmuuskopio sivustosta on hyvä olla valmiina.
Päivitysten tekeminen kannattaa paremman toimivuuden, uusien toimintojen sekä paremman tietoturvan takia. WordPressiin voidaan asettaa myös automaattiset päivitykset, mutta yrityskäyttöön tätä emme suosittele. Päivitykset on parempi tehdä hallitusti, jolloin yllätyksen todennäköisyys laskee huomattavasti.
WordPressin ylläpitokulut
Koska WordPress on itse ylläpidettävä julkaisujärjestelmä, se vaatii jonkun verran huolenpitoa. Itse WordPressiin sekä sivustolla käytettyyn teemaan sekä lisäosiin tulee ohjelmistopäivityksiä jatkuvasti. Ohjelmistopäivitykset sisältävät bugien korjauksia, uusia ominaisuuksia sekä tietoturvapäivityksiä. Pitääksesi WordPress-sivustosta hyvää huolta, sitä tulee päivittää säännöllisesti toimivuuden takaamiseksi.
SEO-ystävällinen alusta
WordPress tunnetaan erityisen hakukoneoptimointiin hyvin soveltuvana alustana, sillä se on rakennettu huolellisesti näkyvyysaspektit mielessä. WordPress tuo hyötyjä kaikille sivustoille, joilla on kiinnostusta esimerkiksi hyvään Google-näkyvyyteen.
Hakukoneissa esiintyminen halutuilla hakusanoilla on parasta markkinointia yrityksellesi, koska sieltä löytyvät kohdennetut ja aktiiviset vierailijat, jotka ovat jo osoittaneet kiinnostuksensa aihetta kohtaan.
WordPress-kotisivut on siis tavanomaista helpompi Google-optimoida hyvälle näkyvyydelle, ainakin tekniikka tukee parhaalla tavalla tekemistä. SEO-ysävällisyydestä WP:lle ehdottomasti iso plussa.
Apua WordPressin kanssa
Vaikka WordPress on lähtökohtaisesti vakaa ja toimiva alusta verkkosivuille, sen toiminta saattaa tehdä temput. Yleisin tekninen haaste on kokemuksemme mukaan itse WordPressin sekä ulkopuolisten tekijöiden valmistamien teemojen ja lisäosien yhteensopivuus. Nämä yksittäiset ongelmat tulevat päivityksen yhteydessä, ja asiaan on aina hyvä varautua.
Koska WordPress on itse ylläpidettävä, aidosti oma sivusto, täytyy sen tekniikasta myös huolehtia omatoimisesti. Jos et ole WordPress-koodari, tulet todennäköisesti tarvitsemaan apua WordPressin kanssa jossain vaiheessa. WordPressin tunnettavuuden vuoksi tekijöitä on paljon tarjolla, joten et koskaan jää yksin ongelmasi kanssa.