Verkkosivuston latausnopeudesta on tullut entistäkin merkityksellisempi asia. Nopeasti latautuva sivusto on parempi sekä asiakkaasi että Googlen mielestä. Tarvitseeko WordPress-sivusto nopeusoptimointia? Useimmiten tarvitsee.

Verkkosivujen latausnopeuden merkitys on kasvanut

Nykyään data kulkee vauhdilla ja koneet on nopeita. Latausnopeudesta on tullut entistä tärkeämpi asia verkkosivujen suhteen, mutta esimerkiksi WordPress-sivujen kohdalla se ei ole itsestäänselvyys. WordPress-sivusto täytyy nopeusoptimoida erikseen.

WordPress-sivuston latausnopeus ilman optimointia normaalissa webhotellissa voi olla selvästi liian hidan nykypäivän mittareilla. Ilman optimointia WP-sivujen lataaminen voi helposti viedä 3-4 sekuntia, joka ei ole nykypäivänä kovinkaan kehuttava saavutus verkkosivun aukeamiselle.

Google on tehnyt vuodesta 2018 asti täysin erillisen hakutuloslistauksen mobiililaitteille. Eli jos sivusto ei ole mobiililaitteille sopiva, niin hakukone ei halua näyttää sivustoa mobiilihaun tuloksissa. Latausnopeus on oleellinen osa-alue mobiilitoimivuutta. Voit testata alla olevasta linkistä miten sivustosi suoriutuu Googlen mobiilitestistä.

Sivuston latausnopeuden testaaminen

Verkosta löytyy useampi testaussivusto, jotka antavat hyödyllistä tietoa sivustosi latausnopeudesta. Jokainen työkalu laskee latausajat omalla tavallaan, joten niiden ilmoittamat latausajat eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Tekemällä nopeustestauksen sivustolle muutamaan kertaan eri työkaluilla antaa hyvän ajatuksen sivuston latausnopeudesta.

Testaa sivustosi nopeus alla olevien linkkien työkaluilla:

WordPressin nopeusoptimoinnin toimenpiteet

WordPressin latausnopeuden optimointi on nippu teknisiä toimenpiteitä, sisltäen kuvien optimoinnin, tiedostojen pakkaamisen ja välimuistin käyttöönoton sekä asettamisen.

Optimointi voidaan tehdä valmiilla lisäosilla, joita on tarjolla runsain määrin. Optimointiin ei riitä pelkkä lisäosan asentaminen, vaan yleensä asetuksia ja koodia täytyy näpelöidä.

Kuvien optimointi

Kuvat ovat WordPress-sivujen suhteen yleisin mainittava latausmäärän aiheuttaja, jota voidaan huomattavasti parantaa. Kuvien optimoinnin tarkoitus on yksinkertaisesti pienentää ladattavien tiedostojen kokoa, jolloin myös latausaika lyhenee.

Tiedostojen pakkaaminen

WordPress-sivusto lähettää kymmenittäin erillisiä pyyntöjä palvelimelle, joihin kaikkiin odotetaan vastaus ja latausaika. Yksitellen tehtynä pyynnöt vievät enemmän aikaa, joten on oleellista pakata tiedostoja.

Tiedostojen pakkaaminen auttaa vähentämään pyyntöjen määrää, jotka myös hidastuttavat sivuston lataamista. Pakattuna pyyntöjen määrä vähenee, jolloin hommasta suoriudutaan nopeammin.

Välimuistin käyttöönotto

Välimuistin käyttöönotto vaikuttaa siihen, että vierailijan verkkoselain “muistaa” ladatun sivun sisällön, jotta palaavalle vierailijalle ei tarvitse ladata kaikkea alusta asti uudelleen. Seuraavalla kerralla samoja tietoja pyytäessä selain nappaa ne välimuistista nopeuttaen sivun uudelleenavaamista.

CDN-palvelun käyttö

WordPress-sivustoa voidaan nopeuttaa myös ottamalla käyttöön CDN (Content Delivery Network), eli maailmanlaajuinen sisällöjakoverkosto. Tämä palvelu hajauttaa verkkosivuston tiedostot ladattavaksi useampaan sijaintiin, jolloin ne voidaan ladata sieltä missä resurssit on parhaiten tarjolla.

WordPressin webhotelli

Webhotellilla on myös merkittävä osuus WordPress-sivujen latausnopeudessa. Hitaasti vastaava ja tehoton webhotelli rajoittaa aina sivuston latausnopeutta. Nopea ja tehokas webhotelli on siis paikallaan: se vastaa kutsuun välittömästi, sekä siirtää tiedostot vauhdilla vierailijan näytölle. Tutustu webhotellin valintaan WordPressille.

Nopeusoptimoinnin tulokset

WordPress-sivustoa nopeusoptimoitaessa tulokset riippuu aina sivuston sisällön määrästä sekä WordPressin teknisestä kokoonpanosta. Useimmissa tapauksissa optimoinnilla on merkittävä vaikutus sivuston latausnopeuteen.

Alla testituloksia optimoidulle WordPress-sivustolle.

Ennen optimointia:

  • latausaika 3-5 sekuntia
  • lähetettyjä pyyntöjä 50-60 kappaletta
  • sivun koko vähän yli 2 Mb

Optimoinnin jälkeen:

  • latausaika noin 2-2,2 sekuntia
  • lähetettyjen pyyntöjen määrä 20 – 30
  • sivun koko noin 0,6Mb