Adobe Muse on taas yksi historian kirjoihin siirtyvä verkkosivualusta. Kehitys on lopetettu ja loppu on edessä. Seuraavan kerran tältä voi välttyä siirtymällä WordPress-leiriin.

Adobe lopetti Musen kehittämisen maaliskuussa 2018

Adobe Muse on Adoben vuonna 2012 lanseeraama julkaisujärjestelmä, jota on käytetty verkkosivujen alustana. Muse on suoritutunut tehtävästään tähän saakka hyvin, mutta Adobe lopetti Musen kehittämisen vuoden 2018 aikana (linkki Adoben sivuille). Tämä tarkoittaa, että Adobe Musella toteutetut verkkosivut vaativat uudistuksen, ennemmin tai myöhemmin.

Muse-sivut alkaa oleemaan hajoamispisteessä

Verkkotekniikan, kuten verkkoselainten ja palvelinympäristöjen kehittyessä on ennustettavissa että Adobe Musella tehdyt verkkosivut eivät toimi loputtomasti. On vain ajan kysymys milloin Musen vanhentuva ohjelmisto alkaa nakertamaan verkkosivujen tietoturvaa ja toimivuutta.

Vanhentuvalla ohjelmistolla pyörivien verkkosivujen tulevaisuutta voi vain arvailla, mutta selvää on että verkkosivujen tietoturva sekä yhteensopivuus verkkoselainten ja palvelinympäristöjen kanssa heikkenee päivä päivältä.

Hajoamisen merkkejä on havaittavissa

Kävimme selailemassa suuren määrän Muse verkkosivuja, ja yllättävän monella suomalaisella yrityksellä on vieläkin Adobe Muse sivut uudistamatta. 

Havaitsimme sivuja Firefoxin desktop-versiolla selatessamme selvän vian useammalla sivustolla. Kun Muse-sivustolla klikkailee sivulta toiselle, niin Firefoxin selain heittää Error-ikkunan ruutuun. Ensimmäiset hajoamisen merkit ovat jo selvät.

Firefoin Javascript error Muse-sivuilla
Tällainen Javascript error -varoitusteksti tuli vastaan useammalla sivustolla (elokuussa 2019).

Verkkosivut Adobe Muselta WordPressille

Adobe Musella toteutetut verkkosivut täytyy rakentaa uudestaan toisen julkaisujärjestelmän päälle. Suosittelemme lämpimästi WordPress-julkaisujärjestelmää, jonka erityinen ero on siinä, että samaa ei voi enää tapahtua uudelleen.

WordPress on nykyään yleisimmin käytetty alusta verkkosivuille, eikä suotta. Avoimen lähdekoodin ohjelmistona sitä kehitetään yhteisön ja vapaaehtoisten voimin, eikä yksittäinen taho voi päättää sen kehittämisen lopettamisesta, kuten Muselle kävi. Eikä Muse ole suinkaan ainoa markkinoilta kadonnut alusta, vasta 2023 aikana yksi pieni nettisivualusta katosi bittiavaruuteen, kun sitä pyörittänyt yritys sattui menemään konkurssiin.

Aloita verkkosivujen uudistus heti

Ryhdy heti toimeen ja uudista rappeutuvat Adobe Muse -sivut, ennen kuin on liian myöhäistä.

Uudistamme vanhat Muse-verkkosivunne sujuvasti WordPress-kotisivuksi, yleensä paremman näköisenä kuin vanhat sivut. Jatkossa WordPressin kanssa ei tarvitse huolehtia kehityksen loppumisesta, avoimen lähdekoodin ohjelmisto tuo turvaa asiassa.